Nampak tak tu? Coklat moist kek. Ini bukanlah ujian keimanan...
Cuba teka siapa buat??? Izinkan saya mengaku.
Walaupun tak pernah ambil "minor" buat kek masa Universiti atau dengan Mak masa kecik-kecik dulu... namun oleh kerana terlampau susah nak mendapatkan makanan macam di Malaysia...
Maka, kesusahan telah meng"kreatif"kan kami!!!! (Yelah...yelah...rahsianya ialah resepi diambil kat kotak tepung kek...)
Tengok ni lagi.
Orang Malaysia tak reti nak makan roti panjang keras ni. Apatah nama dia...
Kadang-kadang tetamu kami dari Europe makan cam tuh je... tak fahamlah... tak faham...
Mungkin sama keadaan orang Europe hairan macamana orang Malaysia boleh makan sambal belacan... mungkin diorang pun fikir "tak faham...tak faham..."
Habis macamana nak habiskan roti-roti yang bertimbun tak dimakan?
Sekali lagi...kesusahan menjana kreativiti...
Goreng sikit... tup...tup
Memang kami disini ramai tak berpengalaman masak. Tapi, bila dah jauh dari keluarga...pandailah sendiri...mulalah mereka resepi tanpa belajar. Dalam keadaan tak belajar, menjadilah Laksa Johor, mee bandung, agar-agar epal, murtabak maggie, ... walaupun resepinya simple, tapi cukup bererti untuk orang yang tak pernah buat/tak pernah terfikir akan buat!!!
Kesusahan Menjana Kreativiti
No comments:
Post a Comment